top of page
  • Yazarın fotoğrafıGüçlü Çocuk

Çocuğunuzu Endişelerden Kurtarmak İçin Evde Uygulayabileceğiniz Bir Yöntem 5-4-3-2-1!


Endişe duygusu bizleri her ne kadar korkutsa da var olma sebebi gerçekleşen tehlikeli durumlara karşı bizleri uyarmak ve hayatta kalma içgüdümüzü harekete geçirmektir. Fakat endişe halini kişinin gerçeklik olarak kabul etmesi, endişenin içinden çıkılamaz bir hal olarak algılanmasına sebebiyet veriyor. Endişe duygusu kişinin içinde bulunduğu durumun beyin tarafından anlamlandırılması ve bir çözüm üretilmesi gerektiği sinyalini verir. Değiştirilemeyecek bir hadiseyle karşı karşıya olan kişi endişeyi hissedip uyarıldıktan sonra durumu değiştirmek için yapılacak bir şey yoksa gelen sinyali kesmeye odaklanmalıdır.


Çocuğunuz gelecekle ilgili kaygılanıyor veya geçmişte yaşadığı üzücü hatıraları tekrar tekrar düşünüyorsa ve buna engel olamıyorsa bu durum hayat konforunu olumsuz etkileyecektir. Müjde! Bu negatif düşüncelerden kurtulmanın birçok yolu var. 5-4-3-2-1 yöntemi onlardan sadece biri.



5-4-3-2-1 Yöntemi Nedir?


Geçmişteki olumsuz hisleri ve düşünceleri zihinde tekrar çağırmak veya geleceğe dair beklentilerin karşılanamayacağını, hayallerin ulaşılamayacağını düşünmek kişide endişe ve kaygı duygusunu tetikler. Bu duygu kişide çaresizlik ve tükenmiş oluşturabileceği gibi kişinin hayattan kopmasına ve kendine olan inancını yitirmesine sebep olabilir.


5-4-3-2-1 tekniği kişinin zihnini geçmiş veya gelecek endişelerinden arındırıp içinde bulunduğu ana odaklanmasını sağlıyor. Endişe hissine kapılıp önünü alamadığınız durumlarda zihninizi içinde bulunduğunuz şimdiki zaman dilimine yöneltmeyi 5-4-3-2-1 tekniğiyle başarabilirsiniz.


Bu teknik 5 duyuya odaklanarak zihni şimdiki zaman dilimine çekmeyi hedefler. Derin bir nefes aldıktan sonra sırasıyla tüm duyuları harekete geçirmek için izlenecek adımlar şu şekildedir:


Görebileceğiniz 5 şey nedir?

Tavandaki bir desen, ışığın bir yüzeyden yansıma şekli veya hiç fark etmediğiniz bir nesne gibi küçük ayrıntıları arayın.


Dokunarak hissedebileceğiniz 4 şey nedir?

Vücudunuzdaki giysi hissini, cildinizdeki güneşi veya oturduğunuz sandalyenin hissini fark edin. Bir nesneyi alın ve ağırlığını, dokusunu ve diğer fiziksel özelliklerini inceleyin.


Duyabileceğiniz 3 şey nedir?

Saatin tiktakları, uzaktaki trafik veya rüzgârda esen ağaçlar gibi zihninizin duymamaya ayarladığı seslere özellikle dikkat edin.


Koklayabileceğiniz 2 şey nedir?

Etrafınızdaki havada hava spreyi, yeni biçilmiş çim gibi kokuları veya pişirilmiş yemek kokuları gibi kokuları fark etmeye çalışın. Ayrıca çiçek ya da yanmamış mum gibi kokusu olan bir şeyi alıp koklamak için etrafa bakabilirsiniz.


Tadabileceğiniz 1 şey nedir?

Bu adım için sakız, şeker veya küçük atıştırmalıklar taşıyın. Ağzınıza bir tane koyun ve dikkatinizi lezzetlere odaklayın.


Bu yöntemle dikkati duyulara vererek şimdiki ana dönebilir, nesneleri sayarak düşünce sarmallarının arasına girerek bu kısır döngüden uzaklaşabilirsiniz. Zihin şimdiki ana odaklandığında derin nefesler alıp sağlıklı düşünmeye başlayabilirsiniz. Ana döndüğünüzde sizi endişelendiren durumun ne olduğunu anlamanız kolaylaşır. Böylelikle bu durumu değiştirmek adına yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yapılabilecek bir şey yoksa endişe sinyalini çözmek en iyi çözümdür. Yapılabilecek bir şeyler varsa endişe duygusu kontrol altına alındıktan sonra sağlıklı bir şekilde düşünüp çözüm üretilebilir.


Bu yöntemi endişe ve kaygı duygusuna sıkça kapılan çocuğunuza yumuşak bir ses tonuyla adım adım anlatabilirsiniz. Hangi durumlarda uygulayabileceği üzerine konuşabilir, birlikte uygulamayı deneyebilirsiniz.


174 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page