top of page
  • Yazarın fotoğrafıGüçlü Çocuk

“Aile Çocuk Ve Teknoloji” (Kendi Çocuklarımız Olunca Ne Oldu Anlayamıyorum)

“Uzun bir süredir hepimiz çeşitli sebeplerle farklı aileler ile birlikte yaşama durumunda kaldık. Sürekli eline (piknik dâhil) tablet, telefon verilen yaş yaş çocuklar... Sanırım bu yüzden de birlikte oynamayı öğrenemeyen çocuklar. Sürekli bağıran anneler... Elimizin altından onlarca öğrenci geldi geçti. Böyle değildik mesele kendi çocuklarımız olunca ne oldu anlayamıyorum... Şimdi ben şu andan tedirginim bizim çocuklarımız tablet başında oturma yüzünden doğal ortamda oyun kuramıyorlarsa, ayni ortamda geçinemiyorlar. Daha kötüsü anne babalar olarak biz de bununla baş edemeyip ellerine hemen tablet telefon veriyoruz. Bunun uzun vadede yeni nesil üzerinde etkisi neler olabilir? TV tabletten uzak tutmaya çalışan anne babalar, nasıl bir yol yöntem izlemeli ve nasıl bir psikolojiyle yaklaşmalı mevzuya? Ya da geçici bir dönem midir bu? Çok genel bir soru oldu ama onca ülkeden insanla muhatap olduğunuzu düşünüyorum o yüzden olayı daha kapsamlı değerlendirme şansınız yüksektir... Şimdiden teşekkürler emekleriniz için...”


Cevap:

Günümüzde teknolojinin birçok faydasının yanında zararlarının da olduğu bir gerçektir. Bu da bireylerin bu ürünleri ne amaçla, ne kadar sürede ve ne sıklıkta kullandıklarına bağlı olarak değişmektedir.

Çocuklarımızın teknolojik aletlere karşı yoğun ilgileri var ve buna bazen isteyerek bazen de istemeyerek aileler sebebiyet vermekte. Yetişkinler için risk faktörü taşıyan televizyon, tablet, Ipad ve bilgisayar gibi teknolojik aletler çocuklarımız için daha büyük yıkımlara sebep olabilmekte. Çocukların izlediği şeyler, kaygı ve korkularını arttırabilir, şiddete eğilimli olmalarına sebebiyet verebilir.

Teknolojik aletler, çocukların psikososyal ve dil gelişimini engellemekte, geç konuşma, dikkat dağınıklığı gibi sorunlara yol açmakta, ayrıca TV başında çok vakit geçiren çocuklar da zihinsel, sosyo- duygusal gelişimleri zarar görebilmekte.

Bu çocuklar, göz teması kuramaz, çevre ile iletişim kurmakta da zorlanırlar. Teknolojik aletler çocuğun kendini oyalayabilme ve yeni oyunlar üretmesini engellemektedir. Kısaca, çocuğun sosyal, fiziksel, zihinsel ve dil becerilerinin yeteri kadar gelişmesini sekteye uğratır.

Yemek yerken saatlerce eline telefon, tablet verilen çocuğun uzun vadede yemek yeme alışkanlığı kazanması da engellenmiş olur. Çocuklarda zararı azaltmak için özellikle yaş faktörüne ve kullanılan zamana dikkat etmek gerekmektedir. Çocuklarımızın bilişsel- fiziksel gelişimi büyük ölçüde tamamlandığı zaman bu aletleri kullanmaya başlamaları onlarda oluşacak zararları da azaltacaktır.

Yaş gruplarına göre tavsiye edilen süreler ise genellikle şu şekildedir; ➡ Bir yaşına kadar çocuk asla tv başına oturtulmamalıdır. (1 yaş öncesinde tv izlenmesi nörolojik gelişime engel olmaktadır.

➡ Mümkünse 3 yaşına kadar çocuğun eline telefon, tablet verilmemelidir (10-15 dk. lık bir süre izletiliyorsa burada çocukla iletişim halinde olunmalı “bak bir kedi var, bu kedi ne yapıyor? Ne renk? Gibi soru-cevap şeklinde çocukla konuşarak izlenmelidir).


➡ 4-5 yaş grubu çocuklarda günlük olarak kullanım süresi 1 saati geçmemeli,


➡ İlkokul seviyesindeki çocuklarda günde en fazla 2 saat verilmelidir. (2 saatlik süre de gün içinde yarım saatlik ya da 1'er saatlik dilimlere bölünmesi daha iyi olabilir)


➡ Ortaokul ve lise çağındaki çocukların da bu aletleri kullanması belli bir süre içinde olmalıdır. (Çocuk ile konuşarak izleyeceği süre belirlenirse çocuğun o kurala uyması kolaylaşacaktır) Mümkünse bu aletlerin kendilerine fayda sağlayacak şekilde aileler çocuklarını yönlendirmelidirler. (Bazı bilgisayar programlarını öğrenmeleri teşvik edilebilir Photoshop, animasyon, çizim programları gibi)


Aileler Çocuklarını Teknolojinin Zararlarından Korumak İçin Neler Yapabilir?


* Öncelikle anne-babalar çocuklarına bu konuda örnek olmalı, saatlerce bu aletlerle vakit geçirmemeli, teknolojiyi nitelikli kullanmaya çalışmalıdır. Bir yetişkin olarak bizim yapamadığımız davranışı çocuğumuzdan yapmasını bekleyemeyiz.

* Kahvaltı, akşam yemeği gibi ortak zaman geçirilen yerlerde teknolojik aletlerin mümkünse kullanılmaması konusunda aile bireyleri ile anlaşmaya varılmalı.

* Çocuklarımıza gerçek hayatın güzelliğini ve huzurunu keşfetmeye sevk etmeliyiz.

* Aileler çocuklarının teknolojik aletleri kullanırken yanında bulunmalı ve onların ne şekilde kullandıklarına, izledikleri şeylerin içeriklerine dikkat edilmelidir. Çocuğun isteği de göz önünde bulundurularak uygun olan program ve oyunlara yönlendirilmelidir.

* Çocuklar izleyecekleri programlarda, oynayacaklara oyunlara doğru yönlendirilmeli ve mantıklı sınırlandırılmalar getirilmelidir.

Ayrıca aileler çocukların kullandıkları programlar hakkında bilgi almalı, gerekiyorsa oyunlarına eşlik etmeli (böylelikle bilgisayar oyunlarının içeriği de öğrenilmiş olur), oyun süresi dolduğu zamanda süremiz doldu diyerek aleti kapatmalıdır. Sonrasında "şimdi beraber boyama yapalım ya da kitap okuyalım" diyerek başka alanlarda ortak çalışmaya teşvik edilmelidir. Eğer çocuk tek başına teknolojik alet ile vakit geçiriyorsa 5- 10 dakika önceden sürenin bitmek üzere olduğu çocuğa hatırlatılmalıdır.

* Uygunsuz siteler için filtreleme yöntemi kullanılmalıdır.

* 4-5 yaş grubu çocuklar için anımsama ve gruplama oyunları, 6-8 yaş grubu çocuklar için mantık yürütme oyunları ve 9-12 yaş grubu Çocuklar için soyut kavramlar içeren etkinlikler teşvik edilebilir.

* Uygun yaş grubu çocuklar da yeri geldiği zaman teknolojik aletlerin zararlarından bahsedilerek bu konuda bilinçlendirilmelidir. Örneğin; “2 saatlik tv izlemek suretiyle beynin uyarımdan yoksun bırakılmasının beyinde oluşturduğu tembelliği gidermek için bir hafta zihin egzersizi yapmak gerekir.” Prof. Bern Fischer ) gibi bu konuda yapılan araştırmalar paylaşılabilir.

* Çocuğun sanal âlemden bir şey öğrenmesinden ziyade keşfederek öğrenmesinin daha eğlenceli olduğu çocuğa gösterilmelidir.

*Aileler çocuklarının bireysel özelliklerini göz önüne alarak fiziksel, zihinsel, psikososyal süreçlerine katkı sağlayacak etkinlikler ve oyunlar bulmalıdır.


Bir de lütfen kendimize soralım

Çocuklarımız bu teknolojik aletleri kullanmak için tutturuyor mu yoksa biz mi kolay yolu seçiyoruz. Kısa sürede günü kurtarmak, uzun vadede birçok problem getirebilir. Aileler sabırlı olmalı, gerekiyorsa yorgunluğu göze alarak çocuklarımızı teknolojiden gelecek zararlara karşı korumalıdır.

238 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page